Csontpótló műtétek

Csontpótlás, arcüreg-emelés a sikeres fogbeültetés érdekében.

Mikor van szüksége csontpótlásra?

Csontpótlásra akkor van szükség, amikor az implantátum beültetéséhez az állcsont magassága vagy szélessége nem megfelelő – ezt a beavatkozás tervezését segítő 3 dimenziós CBCT vizsgálat feltárja, így időben meg tudja hozni a megfelelő döntést.

Mikor lehet szüksége arcüreg-emelésre?

A sinus-lift vagy arcüregemelés egy olyan műtét, amivel a kis- és nagyőrlők feletti csontállományt növeljük meg. Erre a beavatkozásra implantálás előtt kerülhet sor, abban az esetben, ha a felső állcsontban nem elegendő a meglévő csont magassága, így nincs elegendő hely az implantátumok beültetésére.

Mikor történhet meg a fogbeültetés?

Csontpótló beavatkozások és arcüregemelés (sinus-lift) után a pótlás mértékétől függően 4-6 hónap szükséges ahhoz, hogy a csontpótló anyagok szilárd csonttá alakuljanak – egyes esetekben azonban az implantátum a beavatkozással egyidőben is behelyezésre kerülhet.

CSONTPÓTLÁS a fogbeültetés előkészítéséhez

Csontpótlásra akkor van szükség, amikor az implantátum beültetéséhez az állcsont magassága vagy szélessége nem megfelelő, az arcüreg alapja és a felső állcsontgerinc között kevesebb, mint 10 mm csont van, vagy ha az azonnali implantációkor a fogmeder és az implantátum közötti rés meghaladja az 1,5 mm-t.

A csontpótló anyag bevitele helyi érzéstelenítés mellett, ambulánsan történik. Kisebb csonthiányok esetében csak csontpótló anyagot alkalmazunk, nagyobb mértékű csonthiány esetén a csontpótló anyagot a műtéti területről származó saját csontforgáccsal összekeverve helyezzük be a kívánt műtéti területre, ahol ezt követően membránnal lefedjük és apró titán szegecsekkel rögzítjük.

ARCÜREG EMELÉS (sinus-lift)

A sinus-lift vagy arcüregemelés egy olyan műtét, amivel a kis- és nagyőrlők feletti csontállományt növeljük meg. Erre a beavatkozásra implantálás előtt kerülhet sor, abban az esetben, ha a felső állcsontban nem elegendő a meglévő csont magassága, így nincs elegendő hely az implantátumok beültetésére.

Az arcüreg a kis-és nagy őrlőfogaink felett található. Hiányzó moláris fogak esetén, a csont idővel sorvadni kezd, mivel a terület a foghiány miatt nem áll terhelés alatt. Ezen túlmenően, a kor előrehaladtával a sinusüreg megnő, és csontos fala elvékonyodik. Az arcüreg emelő műtétet kifejezetten a célból fejlesztették ki, hogy megvastagítsa az arcüreg csontos aljzatát. Ahhoz, hogy a csontnak legyen helye, az arcüreg membránjának alját meg kell emelni. A csontpótlók beültetése után, pár hónap alatt szilárd csont keletkezik, ami képes megtartani az implantátumokat.

Két típusú arcüreg emelő műtétet különböztethetünk meg: nyitottat és zártat.

Nyitott sinus-lift (laterális arcüregemelés)

A beavatkozás az állcsont oldalsó részén keresztül történik, ahol a kezelőorvos egy bemetszést ejt az ínyén. Ezután az orvos visszafejti az ínyszövetet, ezzel feltárja az arcüreg oldalsó csontos falát. Ezután egy úgynevezett csontablakot vág az arcüregre, amit túloldalról egy vékony hártya borít. Ezt a hártyát eltolja, és ebbe az újonnan kialakított üregbe csontpótló anyagot tesz.

Zárt sinus-lift (osteotom technika, longitudiális arcüregemelés)

Az arcüregbe történő behatolás a hiányzó fog helyéről történik. A kezelőorvos a hiányzó fog helyén felvágja az ínyt. Az ínyszövetet felemeli, és feltárja a csontot. Kis fúrók segítségével előfuratokat készít a tervezett implantátumok helyére. Mikor elérte az arcüreg alját, repedést ejt rajta, és egy tompa végű műszerrel vagy az implantátum segítségével feltolja az arcüreg lágy szöveteit, míg a kívánt magasságot el nem éri.

Zárt sinus-lift segítségével néhány milliméteres csontmagasság növekedés érhető el. A műtét során az implantátum behelyezése is megtörténik.  A gyógyulási idő függ az emelés mértékétől, de általában 3-4 hónap.

Mire számíthat egy sinus lift műtét után:

A beavatkozás után az érintett területen duzzanatra számíthat. Orrvérzés vagy szájüregi vérzés előfordulhat. Tilos orrot fújni, és törekedni kell az erős tüsszentés elkerülésére, ezek ugyanis a csontpótlóanyag elmozdulását, és a varratok kilazulását eredményezhetik. A legtöbb páciensünk csak kismértékű kellemetlenségről számol be.

Arcüregemelés után 7-10 nappal vissza kell térnie rendelőnkbe egy kontroll vizsgálatra, ami alatt orvosa ellenőrzi a műtéti területet, valamint a varratokat is eltávolítja, amennyiben nem felszívódókat helyeztek be.

Elképzelhető, hogy kezelőorvosa további kontroll időpontokra is visszarendeli Önt a későbbiekben, hogy ellenőrizze a gyógyulási folyamatot.

Sinus-lift után pár hónapos gyógyulási idő kell, hogy a felhasznált anyag megfelelően integrálódjon a meglévő csonttal. Átlagosan 6 hónap múlva kerülhet sor az implantátumok beültetésére.

Várjuk szeretettel, és a fogbeültetés lehetőségének a biztosításával.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!