Implantáció-fogbeültetés

Hiányzó fogak pótlása fogászati implantátumok beültetésével.

Implantáció-fogbeültetés

Hiányzó fogak pótlása fogászati implantátumok beültetésével.

A fogászati implantátumok előnyei

Az implantátumok (mesterséges foggyökerek) használatával a szomszédos fogak terhelése nélkül pótolható egy vagy több fog. Az implantátumok a széleskörű felhasználhatóságukon túl esztétikai szempontból is közelebb állnak a természetes fogakhoz.

Milyen esetekben lehet rá szüksége?

A fogászati implantátumok korszerű megoldást kínálnak a sorvégi vagy sorközi hiányok pótlására: többé már nem szükséges a szomszédos ép és egészséges fogak lecsiszolása csak azért, hogy egy híddal áthidaljuk a foghiányt.

Stabilitás és kényelem – teljes fogsor helyreállítás implantátumokkal

Fogászati implantátumokkal a teljes fogazat helyreállítható. Megoldást jelent a kivehető fogsorok stabilizálására is: nem kell többé aggódnia és különböző fogsorragasztókat használnia, ha fogsora rögzítését implantátumok biztosítják!

Műgyökér beültetés

A fogászati implantátumokat a hiányzó természetes fogak helyettesítése céljából helyezzük az állcsontba. Implantátum kerülhet minden fog helyére, önállóan helyettesítve azokat, de a beültett műgyökerek összekötve hordozhatnak hidakat, vagy kivehető pótlás elhorgonyzására alkalmas elemeket is. Az elérhető eredmény szorosan összefügg a kiindulási helyzettel.

Ha a fennálló fogatlanság kevés csontveszteséggel járt, akkor a beültetést követően tökéletes, vagy az eredetihez nagyon hasonló, – legfeljebb kis kozmetikai megalkuvással járó – megoldás várható. Ha a régóta fennálló foghiány súlyos csontveszteséggel járt, akkor a beültetés eredményeként egy olyan stabil fogmű készíthető, amely a mások számára látható területeken ugyan esztétikailag kifogástalan, azonban a tisztíthatóságot lehetővé tevő speciális kialakítása miatt az ínyhez közeli részeken az implantátum nyaka felismerhető és egyes esetekben műínnyel leplezett.

Az implantátumok gyógyulás utáni élettartama elsősorban higiéniai tényezőktől, tehát a páciens otthoni fogápolásától függ. Minden esetben szükséges az erre kifejlesztett fogköz-tisztító eszközök, illetve szájzuhany használata.

Az implantációra jelentkező beteg kezelőorvosától tájékoztatást kap arról, hogy milyen eredmény várható a műgyökér beültetése után, de arról is, hogy milyen következményei vannak annak, ha a fogát nem pótoljuk. Felvilágosítjuk az összes alternatív lehetőségről, azok előnyeiről és hátrányairól. Az írásbeli tájékoztató kitér az implantáció lehetséges szövődményeire is.

Azonnali implantáció

Szerencsés esetben a fog eltávolítását követően azonnal beültetjük az implantátumot. Ezzel minimálisra csökken a gyógyulás alatt elszenvedett csontveszteség, valamint a páciensnek csupán egyszer kell átélnie a sebészi beavatkozás kényelmetlenségeit.

Azonnali terhelés

Bizonyos kedvező feltételek teljesülése esetén akár azonnal terhelhető a beültetett implantátum, vagyis röviddel a műtétet követően fogakat kaphat! Az így készült ideiglenes fogmű esztétikailag és funkcionálisan szinte egyenértékű a véglegessel. Ez lehetőséget ad arra, hogy az implantátumok végleges gyógyulásáig tartó több hónapos időszakot egy kényelmesebben viselhető megoldással vészelje át a páciens. Továbbá kedvező tapasztalatokat nyerünk a később évtizedekig viselt végleges megoldás esztétikai kialakításához is.

Digitális tervezés, implantáció műtéti sablonnal

A fogászati implantáció első néhány évtizede arról szólt, hogy a beépüléshez megfelelő anyagokat, formákat, módszereket megtalálják. A csontosodás után a fogorvos feladata az volt, hogy a meglévő implantátumokra valamilyen módon használható fogpótlást készítsen.

Ma már egy jól működő, de nem szép, nem természetesen kinéző fogpótlás nem mondható sikeresnek. A természetes kinézet ráadásul a pótlás élettartamát is befolyásolhatja. Ehhez szükség van az implantátumok nagyon precíz behelyezésére. Egy milliméter ide vagy oda, nagyban módosítja a végeredményt!

Sok év és több ezer beültetett implantátum tapasztalatával mondhatom, hogy ez szabad kézzel, különösen több fog pótlása estén szinte lehetetlen! Nagy segítséget nyújt egy műtéti fúrósablon. A digitális tervezés során elkészítjük a leendő fogpótlás 3D-s virtuális tervét. Ezt ráillesztjük a páciens CT felvételére, így tizedmilliméteres pontossággal megtervezhető a műgyökerek kívánt helye. A terv alapján nyomtatjuk a fúrósablont, melyet a műtét elején szájba helyezve a megfelelő helyre kerülnek az implantátumok.

Ráadásul így előre legyárthatók az ideiglenes fogak, így akár a műtét kezdete után egy-két órával átadható egy a véglegeshez hasonló kinézetű rögzített fogpótlás.

Egy fog pótlása – Implantátumon rögzülő korona

Egy hiányzó fog pótlására kedvező csontviszonyok mellett a legalkalmasabb lehetőség fogászati műgyökér (implantátum) beültetése. Különösen előnyös ez akkor, ha a szomszédos fogak egészen, vagy közel ép állapotúak.

Az alternatívaként szereplő hagyományos híddal szemben ezen egészséges fogak megőrzése mind kozmetikailag, mind funkcionálisan megcáfolhatatlan értéket jelent. Az így elhelyezett implantátumra támaszkodó fogmű esztétikailag és a teljes rágóerő tekintetében is a természetessel egyenértékű lehet. A front régióban, ahol a kozmetikai hatás miatt az esztétikai elvárás a legmagasabb mind az implantátum felépítménye, mind az azon rögzülő korona készülhet fémmentes anyagból (cirkónium).

Az implantátumokon elhorgonyzott fogművek rögzítése ragasztással és csavarozással is megvalósítható. Ez utóbbi előnye, hogy bármilyen szükséges esetben a felépítmény részek roncsolás nélkül eltávolíthatók.

Több fog pótlása – Implantátumon rögzített híd

Nagyobb foghiány esetén nem szükséges minden egyes hiányzó fogat implantátummal helyettesíteni. Általánosságban azt mondhatjuk: minden második fognak megfelelően elhelyezett implantátum képes hordozni a fogművet. Nincs akadálya annak, hogy a fogakat a természeteshez hasonló módon, foganként pótoljuk implantátummal.

Összes fog pótlása – Implantátumos körhíd

Ha nincs mód kettőnél több fog megtartására egy állcsontban, azonban a kedvező csontviszonyok az implantációt lehetővé teszik, akkor a legtöbb esetben a kizárólag implantátumos rögzítettségű megoldásokat szoktuk választani. Ez hosszú távon megbízhatóbban, kiszámíthatóbban teljesíti feladatait. Ha a fogveszteség után az állkapocs csont kiterjedése jól megtartott, lehetőség van a fogat helyettesítő implantátumokra hidat rögzíteni.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!