Íny-esztétikai, plasztikai beavatkozások

Krónikus fogágybetegség során kialakult ínytasak sebészi kezelése, redukciója.

Krónikus fogágybetegség során kialakult ínytasak sebészi kezelése, redukciója.

Fogínyplasztika

Lágy szövetek újra formázása korona hosszabbítással.
Ínyrecesszió, íny visszahúzódás sebészi kezelése. Lágyszövet beültetést szoktunk alkalmazni a foggyökerek fedésére, ahol a jelentős fogínysorvadás miatt erre szükség van. Ezzel javítjuk az esztétikát, hogy a fogak ne tűnjenek túl hosszúnak, és megakadályozzuk a későbbi csontlebomlást és lágyrész sorvadást. Ez elvégezhető több fogon is.

Lágyrész pótlás

Általában fogászati implantátum beültetésekhez kapcsolódva, azt megelőzve történik, főleg régebben eltávolított fogak helyén a lágyrész viszonyok optimalizálása céljából. A fogászati implantátumok körüli stabil, tartósan gyulladásmentes környezet feltétele (akárcsak a fogaknál) a megfelelő mennyiségű, és minőségű feszes íny. Ez véd a szájban rágás során tapasztalható fizikai behatásoktól, és az állandóan jelen lévő baktériumok fertőzésétől. Ahhoz, hogy egy ‘garbóhoz’ hasonló védő réteg tudjon kialakulni a fogászati implantátum felett, egy bizonyos ínyvastagságra van szükség. Ehhez sokszor ínyvastagításra, feszes íny pótlásra, vagy szélesítésre van szükség.

Amennyiben fogászati hídpótlás készül, a foghiány területén kialakuló szövethiány (bemélyedés az ínyben) ugyan csak esztétikai problémát okozhat. A pótolt fog túl hosszúnak nézhet ki a többi foghoz képest. Ezt a hiányt lágyrész pótlással ugyan csak korrigálhatjuk.

Lágyrész pótlásra a szájpadlásban bőségesen rendelkezésre álló ínyt használjuk, vagy állati eredetű kollagén tartalmú készítményeket.

Az ínyrecesszió és a fognyaki érzékenység kezelése

Fogaink gyökerét az ínyünk is fedi, ezért annak egészsége fontos végvonalat jelent. Az íny körbefogja és egyben stabilizálja is a fogat. Amennyiben az íny visszahúzódik, fájdalmas fognyaki érzékenység, ínyvérzés vagy akár komolyabb esetben már ínygyulladás is lehet a következmény.

Sok paciens tart fogai elvesztésétől, ha parodontális betegségben szenved. Ilyenek között tartjuk számon a fogíny visszahúzódását is. Ennek hatása kezdetben alig érezhető, de később komoly problémákat okozhat. A legtöbb esetben a túl erős fogmosási technika, az íny sérülékeny, az átlagosnál vékonyabb felépítése vagy a fogak ideális ívből kifelé dőlő helyzete okozza (lásd lenti videót is a témáról).

A fent látható kép azt szemlélteti, amikor az íny felfut a fog gyökeréről, így a fog túlságosan hosszúnak tűnik, a gyökérfelszín érzékennyé válik számos külső ingerre, úgy mint hideg, meleg, édes és savanyú ízekre is akár. Ínyrecesszió hatására ínyvérzés, ínygyulladás, fognyaki fájdalom, csontsorvadás is kialakulhat, valamint a fog elmozdulása is lehet következmény, nem is beszélve a negatív esztétikai problémákról, mely abból fakad, hogy a fogíny természetes íve egyre inkább eltér a természetestől, láthatóvá válik a mélyebb foggyökér.

Fontos, hogy időben forduljunk szakorvoshoz és kezeltessük a problémát, mert ennek elhanyagolása akár fogvesztéshez, illetve az állcsont jelentős károdosásához is vezethet.

Mitől alakulhat ki az íny visszahúzódása?

fiatal korban történő túl gyors mozgatással, nagy erőkkel ható fogszabályozás következménye is lehet. Ennek elkerülése érdekében érdemes lágy erőkkel ható, önligírozó fogszabályozó készülékeket választani.
hosszú időn keresztül, túlságosan erősen, agresszív módon végzett fogmosási technika is vezethet ínysorvadáshoz. Erre a kockázati elemre is létezik megoldás, mégpedig egy szakavatott dentálhigiénikus általi fogápolási tanácsadás, ahol a paciensnek lehetősége van elsajátítani a helyes fogmosás technikáját. A dentálhigiéniás tanácsadásra érdemes a gyermekeket is elhozni, hogy ők korán megtanulják a helyes módszereket, elkerülvén a fent felsorolt negatív potenciális következményeket.
fogak nem megfelelő/helyes fogívbe történő illeszkedése is okozhat ilyen problémát.
Hogyan kezelhető az ínyvisszahúzódás?
A probléma műtéti úton kezelhető. Az ínyvisszahúzódás ma már szakszerű ínyplasztikai beavatkozással sikeresen kezelhető, a szabaddá vált gyökérfelszín ismét ínnyel fedhető. (dohányzás mellőzése szükséges a sikeres gyógyuláshoz) A kezelés célja, hogy megakadályozzuk a további ínylebomlást és ennek negatív következményeit.

A fogágybetegség megszüntetését, a fogágybetegség kialakulásáért felelős baktériumok és tasakok eltávolítását célzó kürettálás és mélytisztítás is szükséges lehet.

A hiányzó/visszahúzódott íny pótlása, mint helyreállító kezelés műtéti korrekció nélkül nem kivitelezhető. A fogak körül található csont állapota nagyban befolyásolja a műtét kimenetelét:

Amennyiben az íny alatt található csont teljesen ép, vagy csak kismértékben károsodott, a szabaddá vált gyökérfelszínek akár teljes mértékben befedhetőek.
Ha a fogakat körülvevő csont leépülése jelentősebb mértékű, csupán részleges gyökérfelszín fedést lehet elérni, azonban ezekben az esetekben is jelentős az esztétikai javulás.
Az íny megvastagodása miatt a kialakult állapot ilyenkor is stabilizálódik, és megfelelő gondozással hosszú távon fenntartható.

Ínyplasztika saját lebeny (vagy kollagén membrán) átültetéssel

A mai modern fogászatnak köszönhetően erre is van megoldás. Parodontológus szakorvosunk ínykorrekciós műtéteket végez. A szabaddá vált fogfelszínek fedhetőek saját ínyszövettel, melyet a szájüreg olyan területéről nyerünk, ahol vastagabb az ínyszövet, például a szájpadlás vagy a bölcsességfogak mögötti terület. Elvégezhető ez a műtét egyéb antiallergén szintetikus anyagok felhasználásval is.

Mik ezek az egyéb anyagok?

Saját kötőszövet átültetése helyett szintetikus, ill. állati eredetű felszívódó kollagénmembránok is rendelkezésre állnak. A membránokat az íny alá ültetik be, melyek néhány hónap alatt átépülnek, így a szervezet az eredetinél vasgatabb kötőszövetet képez a műtéti területen.

Miért előnyösek ezen kollagén, felszívódó membránok?

Nagy előnyük, hogy felhasználásukkal a műtéti beavatkozás ideje csökkenthető, és mivel nincs szükség saját szövet eltávolítására, segítségükkel a beavatkozást követő utópanaszok is mérsékelhetőek.

Ezek a műtétek helyi érzéstelenítésben történnek, a beavatkozás fájdalommentes.

Ha ilyen problámája van, keresse fel rendelőnket bizalommal, konzultáljon parodontológus szakorvosunkkal a személyre szabott terápiás lehetőségekről.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!