Fogpótlások

Foghiány, esztétikai probléma, állkapocsízületi kattogás/fájdalom, elöregedett pótlások, kellemetlen lehelet

Protetika / Fogpótlás

A fogaknak számos feladata van. Ezek közül a legfontosabb a rágás, de ezen kívül szerepe van a hangképzésben, az arc harmóniájának kialakításában. A hiányzó fogak pótlása, már egyetlen fog hiánya esetén is nagyon fontos. A fogpótlások feladata nemcsak a hiányzó fogak pótlása, hanem a fogelvesztés következtében kialakuló működési és esztétikai zavarok kezelése, a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozások megelőzése. Foghiány következtében megbomlik a fogazat egysége. A fogsoron belül az egyes fogak hiánya a fogak elmozdulásához illetve vándorlásához vezethet, ezáltal újabb problémákat okozva.

Fogelvesztést követően mielőbb keresd fel rendelőnket, hogy megfelelő ellátásban részesíthessük!

Koronák, hidak

Ha egy fog gyökéri része a csontban jól rögzül és egészséges, azonban a koronai rész hiányos, meggyengült, vagy esztétikai javításra szorul, akkor annak helyreállítására borítókoronát készítünk. A fogat ebben az esetben, ha szükséges gyökérkezeléssel, csapos felépítéssel konzerváljuk és precíz preparálás után arról lenyomatot készítünk.

A lenyomatot a fogtechnikus a modell készítés során gipsszel kiönti és ezzel megkapja a pontos szájbeli szituáció mását. Hagyományos technológiával a korona teherviselő képességét adó vázát viaszból megmintázza, majd fémből/nemesfémből kiönti. Ezt a vázat fogszínű kerámiával leplezi, ezzel esztétikailag a környező fogakhoz teljesen hasonlóvá teszi.

A mai technológia által lehetővé válik, hogy digitálisan tervezett vázat computer segítségével faragással készítsünk el. Csakúgy, mint a technológia, az anyagok tekintetében is nagyobb a választék. A korona készülhet többféle fogszínű anyagból.

Rejtett elhorgonyzású kivehető pótlások

Ha az állcsontban a megtartható fogak helyzete nem teszi lehetővé rögzített pótlások (hidak) készítését, akkor a hiányzó fogak pótlására szolgáló kivehető részeket a lehető legbiztonságosabb és stabilabb módon kapcsoljuk a megmaradt fogakhoz. Láthatatlan precíziós elemekkel rögzítjük, így evés és beszéd közben mind a páciens, mind mások számára észrevehetetlen, hogy kivehető pótlással rendelkezik.

A saját fogakat ebben az esetben fém-kerámia koronával borítjuk (ez tartalmazza az elhorgonyzást szólgáló elemeket). A kivehető rész pedig egy fémvázon elhelyezett műanyag fogakból felépített protézis.

Rágóízület és rágófunkció

Rendelőnkben, bármiféle beavatkozásról legyen is szó, irányelvünk a szájüreget, mint egy funkcionális egészet szemlélni. A kezeléseknél mindig ez a fő szempont: elsődleges cél tehát a rágófunkció megtartása vagy helyreállítása és a rágóízület egészségének megőrzése.
Ehhez a legkorszerűbb egyéni okklúziót és artikulációt (harapást) rögzítő eszközöket és módszereket használjuk. Speciálisan erre a területre szakosodott munkatársunk pedig a már kialakult ízületi panaszok megoldásában segít.

Fogcsikorgatás

A mai, modern életmód sokszor olyan stresszhelyzeteket okoz, hogy a szorongás és feszültség felhalmozódva önkéntelen éjszakai fogszorításhoz, csikorgatáshoz vezet. Ez sokszor az egyén számára rejtve marad, hiszen szubjektív panaszokat nem mindig okoz. Legtöbbször az érintettek alvópartnerei hívják fel a figyelmet a problémára.
A fogcsikorgatás hosszútávon rágóízület problémákhoz és rendellenes fogkopáshoz vezethet, mely az életminőséget idővel jelentősen befolyásolhatja. Ennek megoldására a szakember tanácsai és a fogtechnikus által készített úgynevezett éjszakai harapásemelő sín viselése szolgál.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!