Feltett és megválaszolt
kérdések

Nem találod a választ?

Ne habozz írni nekünk!
Amennyiben nem találod itt a kérdésedre a választ úgy a gombra kattintva azonnal kérdezhetsz és mi rövid időn belül megválaszoljuk azt.
https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2022/09/Csanad-kivagva-fogszat.webp

Válaszol

Dr Danyi Csanád
Miért éri meg Titeket választani?

Mivel fájdalommentes fogászati ellátást kínálunk, fejlett technikai háttérrel és maximális szakmai elhivatottsággal számodra.

A konzultáció ingyenes?

Igen, az általános fogászati konzultáció teljesen ingyenes és általában 30 percet vesz igénybe.

Mi történik ha valami félresikerül kezelés után ?

Ez nem valószínű, de ha bármi probléma adódik, kapcsolatba tudsz lépni a recepciónkkal akik segítségedre lesznek a probléma orvoslásában. Természetesen az általunk készített fogpótlásokra, fogművekre 100%-os minőségi garanciát vállalunk.

Fáj-e az implantátum beültetés?

A műgyökér (implantátum) beültetés helyi érzéstelenítésben a betegek egybehangzó véleménye szerint nem fáj, és kevesebb utópanasszal jár, mint egy foghúzás.

Befogadja-e a szervezetem az implantátumot?

A CamLog prémium implantátum esetén olyan implantátum felszínt hoztak létre, mely tökéletesen alkalmas arra, hogy a csont sajátjaként befogadja, és szinte mindig (98.7%) begyógyul. A több tíz éves kutatás és a technológiai fölény megbízható gyógyulást biztosít és tartósságot.

Mi a bölcsesség fog?

A bölcsességfogak a fogsor utolsó, 8-as számmal jelölt tagjai. Fiatal felnőtt korban nőnek ki általában.

Miért kell eltávolítani a bölcsesség fogakat?

Gyakran túl kevés hely áll rendelkezésre, hogy kinőjenek és ilyenkor áttörés közben különböző helyzetben elakadnak. Ilyenkor általában a bölcsességfognak csak egy része látszik ki az íny alól. Lepedék és ételmaradék rakódik be a fog és az íny közé. Ez időszakosan visszatérő fájdalmas ínygyulladást idéz elő. A gyulladás általában 1-2 hétig tart, amit pár hónapos, vagy akár éves tünetmentes időszakok követhetnek. Sokszor a betegek ezt annak tudják be, hogy nő a bölcsesség foguk. Ezen panaszok elhanyagolása szájzár formájában hívhatja fel a kezelés szükségességére a figyelmet. Ezen felül az áttörésben visszamaradt bölcsesség fog számtalan további fogászati probléma forrása lehet. A nehéz tisztíthatóság miatt könnyebben szuvasodik. Ez sokszor már csak a szuvasodás következményes betegségeinél kerül felfedezésre. Károsíthatja az előtte álló fogakat, melyeknek nekidőlve ugyancsak azok szuvasodását, és/vagy fogágybetegségét okozhatja. Ezek a folyamatok góc betegséghez vezetnek. Ezen felül a fogak torlódását fokozhatja. Gyakran fogszabályozás miatt kell eltávolítanunk őket. Ha nem távolítjuk el időben, a már szabályzáson átesett fogakat újra összetolhatja, ily módon szerepet játszva az eredeti rendellenesség újbóli kialakulásában.

Fogorvosi
Jótanácsok

Bölcsesség fogak eltávolítása után tudnivalók
Antibiotikum szedés szükséges lehet a felülfertőzések elkerülése érdekében. A műtét után első napon léphet fel leginkább fájdalom, ezért a műtétet követő napokban fájdalomcsillapító alkalmazása javasolt. A duzzanat általában a műtétet követő harmadik napon jelentkezik leginkább. Külső jegelés segít a duzzanat mérséklésében, főként a beavatkozást követő 1-2 napban. Fontos a hűtést 5-10 percenként eltávolítani a bőr pihentetése érdekében. A varratokon könnyen megtapad a lepedék, ezért fontos a sebet és környezetét tisztán tartani. Puha fogkefével a seb környezete a műtét utáni naptól tisztítható, továbbá fertőtlenítő hatású szájöblögető másnaptól való használata javasolt. A varratok a műtét után egy héttel eltávolítjuk. Ha ez idő alatt varratok lazulnak meg, vagy esnek ki, az a gyógyulást nem befolyásolja. Ha az arc duzzanata fokozódik, nyelési nehézség, láz alakul ki, jelentkezzen orvosánál. A friss sebet ne szívogassuk, ne öblögessük. Vérzés a beavatkozás napján és aznap éjszaka előfordulhat.
Mire kell figyelnem implantáció után?

Implantációs műtét után antibiotikumot és fájdalomcsillapítót írunk fel. Az antibiotikum szedésére az esetleges fertőzések megelőzése céljából van szükség. Fájdalomcsillapítót az első egy-két napon célszerű bevenni, mivel a fájdalom mellett a duzzanat kialakulását is akadályozza. A műtött területet hűteni kell, kívülről, jeges hűtőtasakkal vagy jégzselével.

Közvetlenül a beavatkozás után mintegy fél óráig nem szabad inni, öblögetni. A zsibbadás megszűntéig nem ajánlott enni, miután helyre áll az érzékelés, a műtéti területet kímélve szabad enni, rágni, lehetőleg a másik oldali fogakon.

Mint minden szájsebészeti beavatkozás után, implantáció esetén is nagyon fontos a szájüreg alapos tisztántartása. A napi legalább kétszeri fogmosás, illetve másnaptól, napi több alkalommal javasolt chlorhexidin tartalmú szájöblítő (Corsodyl, Chlorhexamed, stb)  használata. Néhány nap múlva a seb felszínét is meg szabad óvatosan mosni, ehhez puha fogkefét javaslunk.

Ha erős fájdalmat, tartós zsibbadást, szivárgó vérzést, vagy más különös tünetet tapasztal, feltétlen hívjon minket telefonon!

Milyen gyakran cseréljem a fogkefémet?

Általában elmondható, hogy a fogkefénket három havonta javasolt újra cserélni. A fogakat naponta legalább kétszer kell étkezés után megmosni. A mosással nem csak a látható ételmaradékot, hanem a mikroszkópikus lepedéket és baktériumokat is eltávolítjuk a szájüregi felszínekről. Használjon puha, kicsi fejű fogkefét amivel a hátsó fogakat is könnyebben eléri! A fogmosás tartson legalább két percig, csinálja valamilyen sorrendet követve (pl jobb fent-bal fent-bal-lent-jobb lent), hogy semmi se maradjon ki!

Műtéti beavatkozás, implantáció után is jobb, ha lecseréli fogkeféjét. A régi fogkefe tele lehet baktériumokkal. Hasonlóan javasolt a csere rendelői fogtisztítás vagy fogágybetegségek kezelése után is. Induljon tiszta lappal, tiszta fogkefével!

Mi az a fogágybetegség?

A fogágybetegséget szokás mostanában népbetegségnek mondani, mivel legalább olyan gyakori, mint a fogszuvasodás. Nem olyan látványos, sokszor nem olyan fájdalmas, mégis hosszú távon sokkal nagyobb károkat képes okozni. Akár a teljes fogazat gyors elvesztéséhez is vezethet.

Fogágybetegségnek nevezzük a fog tartó szöveteinek (íny, csont) betegségeit. Általánosságban elmondható, hogy eredendően a lepedék, az abban élő baktériumok és az abból kialakuló fogkő okozza. Bár a lefolyását, súlyosságát sok dolog, pl: gyógyszerek, betegségek, dohányzás, hormonális állapot, öröklött hajlam, stb. befolyásolja, a kiváltó ok mindig ugyanaz. Vagyis a kezelése is leginkább a fogkő és lepedék szájhigiénikus vagy orvos általi eltávolításából, a baktériumok számának csökkentéséből áll.

A fogágybetegség első és leggyakoribb tünete a fogínyvérzés. A betegség kialakulása alapos és rendszeres fogmosással, illetve félévenkénti fogorvos látogatással megelőzhető, megállítható. Szükség estén kérje kollégáink segítségét!

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!