Konzerváló fogászat-esztétikus tömések, gyökérkezelés

A konzerváló fogászati beavatkozások a fogakat megmentik és helyreállítják.
A konzerváló fogászati beavatkozások a fogakat megmentik és helyreállítják. A gyökérkezelés a gyulladt fog megtartásának egy lehetséges módja. A fogak megmentésével időtálló eredményt biztosítunk.

Direkt restaurátumok

A direkt restaurátumokat rendelőnkben készítjük el, nem igényelnek fogtechnikai laborban végzett munkálatokat. A leggyakrabban végzett fogorvosi eljárások során alkalmazzuk ezeket, mint a szuvas fogak ellátása, régi alászuvasodott és/vagy amalgám tömések cseréje, letört, megrepedt fogak felépítése, fognyaki kopások kezelése.

Esztétikus fogtömések

A fogszuvasodás a szájban található baktériumoknak és a lepedéktől nem megfelelően megtisztított fogfelszínnek köszönhetően alakulhat ki. Ez a fog mélyebb rétegeibe hatolva érzékenységet (hideg/meleg, édes/savanyú ingerre), olykor hasító fájdalmat okozhat. A szuvas foganyag eltávolítását követően a fog helyreállítására nyújtanak megoldást az esztétikus fogtömések.

Alkalmazási területük igen széleskörű (elülső és hátulsó fogakhoz egyaránt használhatóak), azonban tisztában kell lennünk azok korlátaival is. Az esztétikus fogtömések csak bizonyos méretnél kisebb üregeken alkalmazhatóak, különben szembesülhetünk “gyengeségeikkel”. Kötés közbeni zsugordásuk miatt pontatlanul záródhatnak, így később újonnan megjelenő fogszuvasodás, vagy a fog törése következhet be (ezek megelőzésére nyújthatnak megoldást az indirekt restaurátumok).

A fogtömés elsődleges célja, hogy az a helyreállítani kívánt foggal struktúrális egységet alkosson, hosszú távon képes legyen ellenállni a rágás közben ismétlődően fellépő erőhatásokkal szemben, így tartós megoldást jelentsen viselőjének. Rendelőnkben funkcionalitásban és esztétikában magas minőséget képviselő, elismert tömőanyagokat használuk, melyek segítségével a megfelelő orvosi technikák alkalmazásával pontosan záródó, tartós, a fog színével megegyező, élethű fogtöméseket hozunk létre.

Indirekt restaurátumok

Indirektnek tekinthetőek azon helyreállító kezelések, melyeket a fogtechnikai laboratórium bevonásával,  több ülésben készítünk el. Rendelőnkben leggyakrabban alkalmazott indirekt konzerváló fogászati restaurátumok a kerámia betétek (inlay, onlay, overlay) és a héjkerámiák.

Kerámia betétek

Nagy kiterjedésű fogtömés helyett betéttel (angolul ‘inlay’) állítjuk helyre funkcionálisan és esztétikailag a fogat. Készítése során a fogban a szuvasság, vagy a régi tömés eltávolításával kialakított üregről lenyomatot veszünk. Az elkészült gipszmintára a fogtechnikus préseléssel, vagy egy számítógép vezérelte (ún. CAD/CAM) faragógép segítségével a fogat tökéletesen kiegészítő porcelán “fogtömést” gyárt. A betétet ragasztással helyezzük a fogba, kiküszöbölve az esztétikus töméseknél esetlegesen fellépő kötés közbeni polimerizációs zsugorodást.

A rendelőnkben alkalmazott tiszta kerámia (E.max-lítium-diszilikát) betétek fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén a legélethűbbek. Behelyezésüket követően még a szakértő szemek számára is nehezen észrevehetőek.

Miért válasszuk a kerámia betétet a hagyományos esztétikus tömés helyett?

A kerámia betétek a gyártási folyamat kiemelkedő pontossága miatt tökéletesen illeszkednek a kialakított üreg falához. A kitűnő széli záródás – a megfelelő szájhigiéniával kombinálva -, hozzájárul ahhoz, hogy a fogak hosszútávra védettek maradjanak az újbóli fogszuvasodástól.

Fémalleriás pácienseink számára tökéletes megoldást jelentenek a teljesen fémmentes kerámia betétek.

Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy fogmegtartó beavatkozás, mellyel célunk a gyulladt, megbetegedett fog gyógyítása és megmentése. (Hétköznapi szlengben a fog “kiidegelése” 🙂 )

Miért kell gyökérkezelni?

A gyökérkezelésre számos okból lehet szükség. Leggyakoribb oka, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok, a fog szöveteinek mélyebb rétegeibe hatolva elérik a fogbélt és annak gyulladását okozzák. A gyulladás előrehaladtával a tüneteket is változatosak lehetnek: a kezdeti hideg-meleg érzékenységet, spontán, heves szűnni nem akaró fogfájás válthatja fel. Amikor a gyulladás eléri a fog körüli szöveteket, a fog ráharapási érzékenysége és a környező szövetek duzzanata jelentkezhet. Előfordulhat, hogy egy fog teljesen panaszmentesen, fájdalom jelentkezése nélkül hal el, amely nem nem jelenti azt, hogy ne kellene megfelelő ellátásban részesíteni. A gyökérkezelést ritkábban szükségessé tehetik traumák, balesetek, melyek során megsérült, letört fogak ellátása szintén indokolt lehet.

Miért válasszuk a gyökérkezelést a foghúzás helyett?

A gyökérkezelés (mint ahogyan a fogászat egyéb területei is) rengeteget fejlődött az elmúlt években. A korábbi rémhírek terjedésének köszönhetően az emberek a gyökérkezelés szó hallatán megrémülnek, és a fogeltávolítást választják. A foghúzás okozta azonnali “enyhülés” azonban hosszú távon sokkal több negatív hatással jár, mint egy pár alkalmas gyökérkezelés vállalása. Debreceni magánrendelőnkben a napjainkban rendelkezésünkre álló legmodernebb technikákat alkalmazzuk: a kitűnő érzéstelenítőszerek, digitális gyökércsatornahossz meghatározó készülék és gépi gyökércsatornatágítók segítségével a gyökérkezeléseket igyekszünk rendkívül gyorsan és pontosan kivitelezhetővé és ami talán a legfontosabb, teljesen fájdalommentessé tenni.

Hogyan történik a fog gyökérkezelése?

A kezelés megkezdése előzetes röntgenfelvétel készítését és a pontos diagnózis felállítását követően történik. Ami lényeges, hogy a gyökérkezelés egy “több üléses” folyamat. Ennek az az oka, hogy a fogbélgyulladás megszűntetéséhez, és a foggyökérben található baktériumok elpusztításához általában többféle gyógyszer alkalmazására is szükség van. A cél, hogy a gyökértömés elkészítése után, egy hosszú távon használható, gócmentes fog maradjon a szájüregben. A kezelések száma és időtartama esetenként nagyon változatos lehet, erről érdemes a kezelőorvossal konzultálni.

Anyaghasználat

Esztétikus fogtöméseink kiváló minőségű tömőanyagokból készülnek, színhűek, a sajàt foganyaghoz legjobban illeszkedő anyagok választásával kerülnek kidolgozásra.

A betéteket (inlay, onlay) az E-max lítium-diszilikát nevű üvegkerámia származékból készítjük, mely az élő foghoz hasonló kristálystruktúrája révén biztosítja az élethű megjelenést. Bizonyítottan magas szilárdsága miatt hosszútávú, tartós megoldást jelent.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!