Digitális fogászat, mosolytervezés

A technika gyors fejlődése miatt a korábbi mosolytervező szoftverek, mára fapados fejlesztéseknek tűnnek az akár 3D tervet is bemutatni képes technológia.

Digitális mosolytervezés

A frontfogakra készülő fogpótlásokat az esztétikai fogászat korszerű irányelveit követve, digitális mosolytervezéssel (Digital Smile Design, DSD) végezzük. A kiindulási állapot során elkészített standardizált fotódokumentáció és a szoftver segítségével olyan komplex módon tudjuk számítógépen tervezni eseteinket, ami jelentősen növeli a kapott funkcionális és esztétikai eredményeket. Kiemelkedő előnye a számítógépes tervezésnek, hogy a páciensnek be tudjuk mutatni a kezelés várható kimenetelét, így láthatja a jövőbeli mosolyát.

Mi is az a DSD?

Digitális mosolytervezés (angolul Digital SmileDesign (DSD))segítségével, már a kezelés elején képesek vagyunk megjeleníteni a várható végeredményt anélkül, hogy azt a valóságban kiviteleztük volna, így a páciens nem vállal semmilyen kockázatot. A személyre szabott esztétikus mosoly a kezelőorvossal együttműködve kerül megtervezésre egy speciális fogászati tervező szoftver segítségével. Ennek köszönhetően a páciens arctípusához és lágyrészeihez illő, egyedileg kivitelezhető rekonstrukciók jelennek meg megoldási lehetőségként. A letöredezett, réses vagy elszíneződött fogakból percek alatt, az arctípushoz és a lágyrészekhez illő, gyönyörű fogakat varázsolhatunk a képernyőre. A kivitelezhetőség mellett az egyéni archarmóniát figyelembe véve, csak olyan tervek jönnek létre, amelyek természetes látványt nyújtanak.

dsd

A fotókat a DSD programba importálva azonnal láthatóvá válnak milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a fogak alakját, méretét illetően az egyén sajátosságait és arányait figyelembe véve

Melyek a digitális mosolytervezés lépései?

A digitális mosolytervezés egy egyszerű és élvezetes közös munka a kezelőorvossal. A tervezés előtt részletes konzultációra kerül sor, amikor felvesszük a kórelőzményeket, megvizsgáljuk a pácienst, panoráma röntgenfelvételt, lenyomatokat készítünk és megbeszéljük a beteg elképzeléseit az új mosolyával kapcsolatban.Ezt követően indulhat a folyamat:

Dentoplant Szeged fogászat smile design
A digitális mosolytervezés során az arctípust és a lágyrész viszonyokat is figyelembe véve olyan tervek készülnek, amelyek természetes látványt nyújtanak.

Fotódokumentáció

Nagy felbontású digitális képek sorozatát készítjük el, hogy pontos ismereteket szerezzünk az arc- és a fogak arányáról. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megítéljük a fogak, az íny, az ajkak és az arc pozíciós viszonyát, valamint a különböző érzelmek arckifejezéseit.

Importálás a szoftverbe

A fotók, valamint az elemzések átkerülnek a DSD programba, és láthatóvá válnak a képernyőn. A demonstráció folyamán csak azok a lehetőségek jelennek meg, mely orvos-szakmai szempontból kivitelezhetők, így nem készülnek valóságtól elrugaszkodott tervek, csakis olyanok, melyek a páciensre vannak szabva.

Digitális Tervezés

A kezdeti, kiindulási helyzet meghatározását követően a fogorvos egy javaslatot dolgoz ki a számítógépen, amely a meglévő helyzet lehetséges változataként jelenik meg. Mostantól a szín, az alak és a design megváltoztatható, amíg megtaláljuk a kívánt megoldást. Ezután a tervezési adatok alapján prototípus hozható létre a laboratóriumban.

Wax-up – modellgyártás a fogtechnikai laboratóriumban
A fogtechnikus átviszi a digitális adatokat egy modellre. Modellezi a kívánt helyreállítást, speciális viasszal egy gipszmodellre, vagy 3D nyomtatott mintán végzi el a tervezett korrekciókat.

Mock-up – Prototípus készítése

Ezt követően a modellből kapott fogformát a fogorvos ideiglenes műanyagból a szájban is szemlélteti. Ekkor a páciens ki tudja próbálni, beszéd, mosolygás során tesztelheti a digitális terv pontos mását, és ha szükséges elvégezhető a korrekció is.

Fogak előkészítése, végleges fogpótlás elkészítése
Ezután fotódokumentáció és prezentáció készül, s ha a páciens jóváhagyja a tervet, megkezdődik a fogak előkészítése a végleges fogpótláshoz. A fogtechnika a digitális terv pontos mását kerámiából készíti el, amelyet a fogorvos a páciens fogához precízen rögzít, így válik valóra az új esztétikus és funkcionálisan is kielégítő hőn áhított mosoly.

Dokumentáció

A kezelés végén ismét fotódokumentáció készül, melynek segítségével összehasonlítjuk a kiindulási állapotot a kapott eredménnyel és prezentáljuk a páciens számára, így az ő feladata már csak az, hogy élvezze megszépült, új mosolyát.

fotodokumentacio

A kezelés végén készített fotódokumentációt prezentáljuk a páciens számára összehasonlítva a kiindulási képekkel.

Melyek a digitális mosolytervezés előnyei?

A mosolytervező szoftver perspektívái sokkal messzebbre mutatnak, mint azt gondolnánk. Ez nem egy digitális rajzoló program, hanem egy olyan fogorvosi eszköz, mely teljes mértékben fel van vértezve a megvalósítás lehetőségeivel. Ez azt jelenti, hogy nem hoz létre olyan eredményt, amely nem valósítható meg a páciens esetében. Csakis olyan képet produkál, ami az egyéni paramétereket tekintve orvos-szakmai és fogtechnikusi szempontból megvalósítható. Ez a nagyszerű előnye tette a programot egyedülállóvá és rendkívül hasznossá.

A mosolytervezés egyik óriási előnye, hogy a páciensek előre látják a kezelés várható végeredményét, ezáltal tudják, hogy mire számíthatnak. Ennél azonban sokkal több előnnyel jár a kezelőorvos számára, hiszen megkönnyíti a kommunikációt a fogorvos és a fogtechnikus között. Ezzel kizárható a félreértés lehetősége.

A fogtechnikus munkáját is nagymértékben megkönnyíti, ha a diagnózishoz és a tervhez mosolytervezés által pontos paramétereket, precíz méréseket kap, hiszen így teljesen egyértelművé válik a várt eredmény. A szoftver segítségével készített fotók teljes valójában megmutatják a páciens elvárásait, ami sokkal pontosabb lehet bármilyen leírásnál.

További előnynek számít az, hogy kontrollálhatók a költségek, melyek a kezelési terv alapján módosíthatók, és a páciens lehetőségeihez alkalmazkodva ütemezhetők.

A tervezés révén a páciens arc-és fogkarakter elemzése során egyedi eredmények érhetők el.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!