professzionális szájhigiénia, megelőzés

Professzionális fogkőeltávolítás, szájhigiéniai kezelések

Professzionális szájhigiénés kezelés

A dentális (fogászati) plakk

A plakk pedig a fogak felszínén kialakuló, összefüggő lepedék. A java a fogsor öntisztuló részeiről beszédnél, étkezéskor lemosódik. Ami nem, azaz a dentális plakk még erős vízsugárral sem jön le, csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el a szájból. És még úgy sem mindig.

A plakk szemmel is látható, de színező anyagokkal – tablettákkal – még inkább láthatóvá tehető. Főleg a rágófogak felszínén, különösen az őrlők, kisőrlők barázdáiban, és a fogak egymás felé néző felszínén halmozódik fel. Mindenképpen káros, mert az idők során fogszuvasodást és ínygyulladást okoz. Végül ínysorvadásba torkolhat a folyamat, majd a fog meglazulásába, elvesztésébe.
Nehezebben kezelhető az íny alatt megtelepedő plakk. Normális esetben az íny feszesen tapad a fogra. Kortól és az íny egészségi állapotától függően különböző mélységű barázda húzódhat meg a fog és az íny között. Ha ide bekerül-bepréselődik a plakk, idővel gyulladást vált ki.

A fogkő

A fogkövek mérete néha igencsak megnőhet. Elhanyagolt esetben akár a képen láthatónál szomorúbb helyzettel is találkozunk, annak ellenére, hogy a fogkőeltávolítás illetve a professzionális szájhigiénés kezelés nem fájdalmas beavatkozás.

A fogkő „kemény állományú lepedék” és „házilag” egyáltalán nem lehet eltávolítani. Ez is kialakulhat íny felett és íny alatt. Leggyakoribb előfordulási helye az alsó fogak belső oldalai. A fogkő nem elsősorban a fogszuvasodás miatt veszélyes, hanem mert a fog tartószöveteit teszi tönkre.
Ha egy fogkövet lepattintanak, az alatta levő íny általában véresen fekélyes.
A fogkő miatt az adott területen megtelepedő étel- és baktériummaradékok, utóbbiak méreganyagai gyulladást okoznak. Ez a folyamat természetesen fokozatosan megy végbe.

A kövesedésre való hajlamtól és a táplálkozástól függ, hogy milyen gyorsan alakul ki a fogkő, tehát hogy milyen gyakorisággal kell eltávolítani. Képződését meggátolni nem lehet. De mivel elsősorban lepedékes helyeken képződik, fogmosással bizonyos fokig megelőzhető. Ha valaki elég alaposan tisztítja fogait, csökken a fogkő kialakulásának lehetősége. (Minimális fogkő így is megjelenik, és ezt is le kell szedetni!)
A fogkövet mechanikus úton távolítjuk el. Az íny felettit könnyebb; ultrahangos fogkőeltávolító készülékekkel végezzük. Az íny alatti fogkövet viszont csak kézi, az egyes fogakhoz kialakított megfelelő műszerekkel lehet leszedni, a legrejtettebb helyekről is.

A következmények
A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

A fogágybetegség (paradontosis)

fogagybetegseg333A fogágy betegsége (paradontosis) a laikusok körében vagy ínyvérzésként, vagy ínysorvadásként ismeretes. Valójában az egyik leggyakrabban elôforduló krónikus fertőző betegségről van szó, mely népbetegségnek tekinthetô. Egyik formája az ínygyulladás, amikor a folyamat még visszafordítható és nem érinti a fog tartószerkezetét. Másik – súlyosabb – eset az, amikor megfelelô kezelés elmaradása esetén a gyulladás már a fog rögzítő elemeire is ráterjedt; legsúlyosabb formájában komoly csontpusztulás is észlelhető és ez a fogak elvesztéséhez vezet.

Jellemző, hogy a tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, hosszabb stabil időszakok váltakoznak hirtelen rosszabbodásokkal. A betegek jelentős részének állapota évekig szinten tartható megfelelő kezeléssel.

A lepedékben – mechanikus dörzsölés hiányában – már néhány óra alatt is vastag, bakteriális telepek képződnek, melyek olyan anyagokat termelnek, amiknek hatására az ínyszél védelmi rendszerei aktivizálódnak, az íny ödémássá válik és gyulladásos reakció lép fel. Jelentős egyéni különbségek vannak abban, hogy az egyes emberek milyen összetételű és mennyiségű plakkot képesek elviselni gyulladás nélkül. Ezt az egyensúlyt jelentôs mértékben meghatározza a szervezet védekezőképessége, illetve befolyásolják egyéb helyi, a plakk képződést elôsegítô faktorok. Ezzel magyarázható, hogy egyes belgyógyászati betegségekben (pl. cukorbetegség, vérképzôszervi, immunrendszeri, anyagcsere-betegségek) terhességben, a fogágybetegség kialakulásának veszélye fokozottabb, de céltudatos beavatkozás esetén elkerülhető. Ez az oka annak is, hogy bizonyos típusú fogágybetegségben (ráadásul fôleg fiataloknál) teljesen egészséges íny és relatíve jó szájhigiéniás viszonyok mellett is kialakulhat egy viszonylag agresszív gyulladásos forma.
A betegség legfőbb kiváltó okain (dohányzás, stressz, elhanyagolt szájápolás) legtöbbször tudunk változtatni, azonban azt is tudjuk, hogy előfordul, hogy a betegség folyamatosan rosszabbodik akkor is, ha „mindent megtettünk”. Ennek magyarázata, hogy a fogágybetegség bizonyos fajtáinak létrejöttében genetikailag meghatározott gyulladáskeltő anyagok jelenlétével kell számolni. Akik egy bizonyos géntípust hordoznak, azoknál emelkedettebb a kockázat. Ez a „genetikai kockázat” ma már egy egyszerű vizsgálattal kimutatható.

Megelőzés

A napi 3-4 alkalommal – főleg lefekvés előtt és az étkezéseket követően – végzett alapos, megfelelően hosszú ideig (legalább 3 percig) tartó fogmosással, valamint speciális fogkrém használatával a fogkőképződés megelőzhető, vagy legalábbis mérsékelhető. (A fogmosásról bővebben, szájhigiéniáról itt! tudhat meg többet.)

Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen – évente 3-4 alkalommal – szedessük le! Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni.

A fogkő eltávolítása egy speciális, e célra szolgáló berendezéssel, ultrahangos depurátorral történik. A kezelés teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után a fogak felszínének „homokfúvása” (természetesen nem homokkal, hanem egy e célra készülő speciális porral) és polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Professzionális szájhigiénia

A professzionális szájhigiéniás kezelés nem egyenlő pusztán a fogkő eltávolításával. Meg kell szüntetni az egyéb, plakkretineáló tényezőket, úgymint elálló szélű koronák, tömések. A fogszabályozó kezelés is szájhigiénia része – túl az esztétikai szempontokon -, hiszen a rendellenes állású fogazat nehezebben és kevésbé hatékonyan tisztítható.

Professzionális szájhigiéniás kezelés

A fogkő eltávolítására szolgáló ún. depurátor.A professzionális szájhigiéniás kezeléseket erre kiképzett dentálhigiénikusok végzik. Az ultrahangos fogkőeltávolítást követően KaVo PROPHYFlex „homokfúvó” berendezéssel tisztítják meg a fogfelszínt. A KaVo PROPHYflex a professzionális fogtisztítás eszköze. A 20 m/sec. sebességgel áramló tisztító por a fogfelszín károsítása nélkül eltávolítja a legmakacsabb szennyeződést, foglepedéket.

A professzionális szájhigiénés kezelést évente 3-4-szer, de minimum kétszer javasolt igénybevenni, annak érdekében, hogy fogazatunk és a fogágy épsége és egészségessége megmaradjon.

Mint már említettük, a professzionális szájhigiéniás kezelés nem egyenlő pusztán a fogkő eltávolításával.

tényezőket, úgymint elálló szélű koronák, tömések. A fogszabályozó kezelés is szájhigiénia része – túl az esztétikai szempontokon -, hiszen a rendellenes állású fogazat nehezebben és kevésbé hatékonyan tisztítható.
A professzionális szájhigiénés kezelést mindig elvégezzük fogfehérítés előtt. Ezzel egyrészt a fogfehérítés hatékonyságát fokozni lehet, másrészt gondoskodunk arról, hogy a páciensnek nem csak gyönyörű fehér fogai, de egészséges fogínye, plakk- és fogkőmentes fogazata is legyen.

A szájhigiénés tanácsadás

Az egyéni szájhigiénia vonatkozásában mindig a páciens aktuális állapotának és adottságának megfelelő technikát és segédeszközöket ajánl és tanít meg a páciensnek a dentálhigiénikus.
Hatásos terápia csak a lepedék (plakk) felhalmozódásának megakadályozásával folytatható. A rendszeres, fogorvosi rendelőben különböző gépi úton végzett tisztításokkal érhető csak el, hogy olyan sima és száz százalékig lepedék- és fogkőmentes fogfelületeket kapjunk, amit már a páciens otthoni fogmosással is fenn tud tartani. Az otthoni fogápolás nem merülhet ki – még ha az alapos is – csupán a fogmosásban. Meg kell tanulni speciális fogköztisztító eszközöket használni mind a saját, mind a pótolt fogazat esetén.

Az egészséges fogazat csak a megfelelő otthoni fogápolás és a professzionális szájhigiénés kezelések együttes alkalmazása esetén alakul ki, illetve tartható fenn.

Dr. Danyi Csanád

Azon dolgozunk, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi fiókok

Látogassa meg a Dr. Danyi közösségi linkjeit. A rendszeres frissítések érdekében feltétlenül kövesse fiókjainkat.

https://drdanyi.hu/wp-content/uploads/2020/12/dr-danyi-logoweb3.png

Copyright 2020 Dr Danyi – Fogászati Implantológia by Webdude. Minden jog fenntartva!